История на спорта Армрестлинг

История на спорта Армрестлинг

История на спорта

История на спорта армрестлинг ( борба с ръце) –

може да бъде проследена до древен Египет, тъй като множество стенни рисунки в египетските пещери изобразяват произхода на борбата с ръце от преди около 2000 години Пр.н.е.

Съвременният спорт армрестлинг се основава на игра на индианците.

С времето тази игра се запазва и развива като спорт, разпространен сред всички възрастови групи. Журналиста  Бил Соберанес открива  борбата с ръце, като спорт през 1952 г. в Gilardi’s  в Петалума, Калифорния.

Скоро след това турнирите започват да се  провеждат  на по-големи платформи и сред по-голяма аудитория. По-късно е преименуван на Световно първенство по борба поради огромната му публичност и общественото търсене. Шампионатът е  излъчван по телевизията Wide World of Sports на ABC през 1969 г. Като  се превръща в ежегодно събитие в програмата за следващите 16 години.

История на първата федерация

В по-късните години е основана Световната федерация по оръжейни спортове (WAF) със САЩ, Канада, Бразилия и Индия като първите четири членове. Това е универсално признатият глобален ръководен орган на професионалната борба с ръце, който се състои от 80 държави-членки.

Алън Фишър

Алън Фишър е един от най-успешните борци , които са спечелили 27 световни първенства. Той е и сред най-възрастните многократни световни шампиони в света. Прочети още..

Джон Брзенк

Друго популярно име е Джон Брзенк, който притежава титлата в Книгата на рекордите на Гинес „Най-великият борец  на всички времена“ с повече от 60 заглавия под негово име. Прочети още..

Хайди Андерсон

Друга първокласна състезателка по борба с ръце е Хайди Андерсон от Швеция, която е спечелила единадесет световни първенства за период от 11 години от 1999 до 2014 г. Прочети още..

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.